vrijdag 18 november 2011

Music: Adele


Adele kennen we nu allemaal wel. Maar weet je ook hoe het begon? Op 22 oktober 2007 bracht ze haar eerste single uit genaamd Hometown Glory. Al snel daarop kwam de tweede single Chasing Pavements op 21 januari 2008 gevolgd door 19 het album wat uitkwam op 28 januari 2008. Het debuutalbum was erg succesvol, het stond 8 weken op nummer 1 en werd een jaar later het best verkochte album.Adele over haar album; “My debut album is about being between 18 and 19; about love,” she continues. “‘Daydreamer’ is about this boy I was in love with, like proper in love with. He was bi and I couldn’t deal with that. All the things I wanted from my boyfriend, he was never going to be. I get really jealous anyway, so I couldn’t fight with girls and boys. It’s quite a sad album, [with songs about] being cheated on and not getting what you want”.

Echt een favoriet op dit album heb ik niet, alle nummers zijn erg goed. De meest gedraaide zijn wel Daydreamer, Make you feel my love en Hometown Glory. Haar geluid soul, jazz, poprock ik kan het niet helemaal in een hokje plaatsen maar vindt het heerlijk om naar te luisteren in bijna elke stemming
 
De ultieme doorbraak kwam dit jaar op 21 januari 2011 toen het album 21 uit kwam met als eerste single Rolling in the deep. Dit nummer behaalde twee keer de nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40. Waarom heb ik het over een ultieme doorbraak? Als je op wikipedia leest wat ze het afgelopen jaar bereikt heeft en wie ze in de hitlijsten verslagen heeft vindt ik dit een topprestatie en mogen we toch wel spreken van een ultieme doorbraak.

Wikipedia; Op 20 februari 2011 presteerde ze iets wat de Beatles in 1964 ook lukte. Ze stond namelijk tegelijkertijd met twee singles (Rolling in the Deep op nummer 4 en Someone Like You op nummer 1) in de Britse Singles Top 75 en 2 albums (21 op nummer 1 en 19 op nummer 2) in de Britse albumlijst.

Adele beheerst op 11 maart 2011 de Top 40 door zowel de nummer 1 en 2 positie te bezetten met respectievelijk Rolling in the Deep en Set Fire to the Rain. Dit was de eerste keer in 32 jaar dat een artiest dit lukte, voor het laatst was dit Michael Jackson in 1979. Op 25 maart 2011 bezette Adele nog altijd plaats 1 en 2 in de lijst, waarmee ze dit dus drie weken op rij volhield. Op 1 april 2011 werd Set fire to the rain haar 2de nummer 1-hit in Nederland, daarmee verwees ze haar eerste nummer 1-hit naar de 2de plek. Adele heeft nu muziekgeschiedenis geschreven in Engeland. Het album 21 voert al 10 weken de Britse albumlijst aan. Het vorige record was in handen van Madonna, die in 1990 negen weken op nummer één stond met het greatest hits-album The Immaculate Collection. Adeles debuutplaat 19 staat op de tweede plek in de Britse albumlijst. In Nederland evenaart Adele op 22 oktober 2011(met haar cd 21) het record van Caro Emerald (die met haar debuut cd 30 weken op nummer 1 stond in de Album Top 100), het ziet er naar uit dat Adele dit record zal verbreken en met haar cd 21 de langst genoteerde nummer 1 zal worden in de Album Top 100. Op 12 november breekt ze het record in MNM 50 met Someone Like You, ze staat 17 weken op nummer 1. De titeldrager was Owl City met Fireflies.Op dit moment is Someone like you mijn favoriete nummer en draai ik hem minimaal één keer per dag.
Het nummer zingt ze met zoveel gevoel en de opbouw van het nummer is erg fijn.

Adele hersteld momenteel van een operatie en hopelijk komt ze zometeen net zo sterk terug. Wanneer er dan een concert komt in Nederland ga ik zeker proberen een kaartje te bemachtigen. Tot die tijd kunnen we het vanaf einde deze maand doen met de dvd Adele Live at the royal albert hall en natuurlijk het album op repeat in de auto.


Just Beautiful not only the music also the person1 opmerking: