donderdag 17 november 2011

TV series top 5 crime

TV zenders kijken doe ik niet vaak, voornamelijk kijk ik series. Op het moment vooral meisjes series maar crime is ook een genre waar ik graag naar kijk. Daarom dat ik mijn top 10 crime met jullie ga delen.

1 Criminal Minds; Het team van criminal minds bestaat uit zes rechercheurs, die elk hun specialiteit hebben. Ze lossen velen moordzaken op door zich te verplaatsen in de crimineel. De afleveringen zijn altijd spannend en je weet nooit hoe het verhaal loopt.Mijn 3 favorieten; Dr. Spencer Reid Een genie met een IQ van 187. Heeft een gedesori├źnteerde moeder die in een inrichting verblijft. Was goed bevriend met Jason Gideon. Ging in seizoen 4 de confrontatie aan met zijn vader die hij niet gezien had. Hij verdacht hem van moord. Penelope Garcia De technisch analyste van het team. Heeft een verhouding met Kevin Lynche die begon toen ze in "Penelope" was neergeschoten. Flirt vaak met Derek Morgan. Derek Morgan.Derek Morgan is ook een profiler in het team van criminal minds. Hij wordt in seizoen 5 tijdelijk het hoofd. Grapt vaak met Penelope Garcia, de technisch analyste. Hij is een man die je vaak in het veld ziet, als het team criminelen arresteert.

2 Bones; In de Amerikaanse misdaadserie Bones zie je hoe de cynische en eenzame forensisch antropologe Temperance Brennan samenwerkt met de eigenwijze FBI-agent Seeley Booth. Ze werken hard om samen langlopende moordzaken op te lossen met slechts botresten van de slachtoffers. Tussen de FBI en het Jeffersonian Institute waar Brennan werkt, zijn soms onenigheden. Zoals die ook tussen Brennan (en haar team) en Booth bestaan. De samenwerking vindt ik grappig en de persoonlijke dingen tussendoor maakt deze serie erg leuk. De serie is licht gebaseerd op de boeken van schrijfster Kathy Reichs. Zij adviseert de makers van het programma altijd, en ze leest de scripts van de afleveringen door, om alle wetenschappelijke onmogelijkheden eruit te halen. Reichs zei ooit over CSI: "Ik kijk zelden naar CSI omdat ik me erger aan de wetenschappelijke onwaarheden." Seizoen 7 is aangekondigd.3 The Mentalist;  De "mentalist" waarnaar de titel verwijst is Patrick Jane, (gespeeld door Simon Baker), die als onafhankelijk consulent het California Bureau of Investigation (CBI) adviseert. Jane heeft een opmerkelijke gave om misdaden op te lossen door zijn messcherpe observatievaardigheden te gebruiken. Ondanks dat Patrick het volgen van de protocollen aan zijn laars lapt wordt hij gewaardeerd door zijn collega's. Teresa Lisbon (Robin Tunney) is de begeleidster van Patrick Jane en zijn baas. Ze weet dat hij talent heeft en dat zijn methodes vaak effect hebben. Teresa is altijd vastberaden de misdrijven op te lossen, met of zonder Patrick. In het team van Lisbon werken ook de agenten Kimbal Cho (Tim Kang, ook in Third Watch), Wayne Rigsby (Owain Yeoman, ook in The Nine en Generation Kill) en Grace Van Pelt (Amanda Righetti, ook in The O.C.).

De serie introduceert ook het achtergrondverhaal van Patrick Jane. Zijn vrouw en dochter zijn namelijk 5 jaar voordat de serie begon vermoord door de seriemoordenaar genaamd “Red John.” Directe aanleiding voor deze moorden was een tv-uitzending waarin Patrick, toen nog als medium, Red John uitdaagde. Patrick voelt zich verantwoordelijk voor de gebeurtenis en wordt gekweld door schuldgevoel. Dit uit zich in hoofdpijnen en slapeloosheid. Red John duikt regelmatig op in diverse afleveringen en Patrick is er op gebrand hem te kunnen pakken, en dat is voor hem ook een van de redenen om voor het CBI te werken. Dat het verhaal van Red John als een rode (sic!) draad door de gebeurtenissen heenloopt maakt het aannemelijk dat in de titel van bijna elke aflevering het woord “red” is verwerkt.

4 CSI, CSI NY, en CSI miami; delen deze 4e plek. De serie draait om een forensisch team De taak van dit team is om verschillende misdrijven op te lossen. Dit kan een moord, verkrachting of een opzettelijke (woning)brand zijn. Het team heeft een forensisch laboratorium tot zijn beschikking. Met behulp van bewijsmateriaal bestaande uit onder andere DNA, vingerafdrukken en het eventuele lijk moet het proberen uit te zoeken wie de dader is.

5. NCIS; De serie gaat over een groep speciale agenten in dienst van NCIS (Naval Criminal Investigative Service). Hun doel is onderzoek te doen naar alle misdaden die gelinkt zijn aan de marine. Dit kan lopen van moord op een marinier tot spionage op militair domein, van drugsdealen tot verkrachting. Ze doen het op hun eigen onorthodoxe manier, maar krijgen dit toch gedaan. In tegenstelling tot de bekende serie CSI: Crime Scene Investigation focust deze serie zich niet op de zaken, of de forensische bewijzen, die er natuurlijk wel inkomen, maar hoofdzakelijk op de mensen. De serie heeft een bijzondere stijl van humor en cinematografie (met onder andere zwart-witbeelden). De zaken, verdachten en slachtoffers zijn niet steeds even goed uitgewerkt, deels omdat deze zaken niet het belangrijkste zijn in deze op mensen geori├źnteerde serie.

Op het moment heb ik Cold Case seizoen 1 op de planning staan om te beginnen met kijken.
Wat is jullie favoriete crime? Nog enkele tips voor een nieuwe serie?

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen